Akupunktio

Akupunktioon ovat erikoistuneet fysioterapeutit Piko Järvinen ja Sari Laine

Akupunktio on tuhansia vuosia vanha kiinalainen hoitomenetelmä. Perinteisimmillään akupunktiossa on kyse ennaltaehkäisevästä hoidosta, joka sisältää neulottelun lisäksi ohjeita terveistä, tasapainoisista elämäntavoista.

Länsimainen lääketiede on viime vuosikymmeninä selvittänyt akupunktion vaikutusmekanismeja ja vaikuttavuutta. Todennäköisiä vaikutusmekanismeja on löydetty, vaikka tieteellisesti vahvat näytöt puuttuvat.

Miten akupunktio vaikuttaa?

Melzackin ja Wallin ns. porttikontrolliteorian mukaan voimakas tai nopeampi kilpaileva ärsyke vaikeuttaa kipuärsykkeen pääsyä aivoihin. Erilaiset ärsykkeet vapauttavat aivoista ja aivolisäkkeestä kemiallisia välittäjäaineita, joiden vaikutus vähentää kipuaistimusta. Mittaamalla on voitu osoittaa, että kehon lämpötila nousee parilla asteella sekä neulotuskohdassa että myöhemmin koko kehossa. Lisäksi aivojen cortexin on todettu aktivoituvan hoidon seurauksena.

Mitä akupunktiolla hoidetaan?

Akupunktio on länsimaalaisessa lääketieteessä arvioitu käyttökelpoiseksi hoitomuodoksi mm. halvauskuntoutuksessa, päänsäryssä, tenniskyynärpääkivuissa, fibromyalgiassa, lihasten kiputilojen hoidossa, nivelkulumissa, alaselän kiputiloissa ja rannekanavan ahtaumassa. Lisäksi akupunktiolla voidaan helpottaa allergisen nuhan ja astman oireita. Allergioiden hoidossa riittää 3-5 hoitokertaa.

Fysioterapian piirissä akupunktiota käytetään lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön, kuten selkärangan ja raajojen nivelten kiputilojen hoitoon. Hyviä tuloksia on saatu myös fibromyalgiassa ja monivammapotilaiden kuten hemiplegiapotilaiden hoidossa sekä pahojen arpikudosten poistossa.

Kuka akupunktiota antaa?

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) hyväksymää akupunktiokoulutusta on järjestetty fysioterapeuteille vuodesta 1995. Koulutus on järjestetty Suomen fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjät FYSI ry:n ja Suomen lääkäreiden akupunktuuriyhdistyksen yhteistyönä. Suomessa on tällä hetkellä pari sataa tutkinnon suorittanutta fysioterapeuttia.

Veto ja levossa akupunktiotutkinnon on suorittanut Sari Laine sekä Piko Järvinen.

Meillä akupunktio on osa fysioterapiaa, johon liittyy muitakin hoitomenetelmiä (esimerkiksi lämpö-, kylmä- ja sähköhoidot, hieronta, jumpat, lymfaterapia ja ohjeet itsenäiseen harjoitteluun). Akupunktio on yksi työvälineistä, joilla pyrimme nopeuttamaan asiakkaidemme toimintakyvyn palaamista. Perinteisen neula-akupunktion lisäksi meiltä saa sähkölaser-akupunktiota.

Tehokas akupunktiohoito edellyttää huolellisen hoitokohteen valinnan ja neulottelun lisäksi luottamuksellista hoitosuhdetta hoidettavan ja hoitajan välillä. Akupunktion teho kestää tunneista vuosiin. Noin kolmasosa ihmisistä ei reagoi akupunktiohoitoon ollenkaan.


Jäikö kysyttävää?

Soita meille niin kerromme lisää »