Faskiamanipulaatio

Vaivaako iskias? Eikö nilkka tahdo toipua nyrjähdyksestä? Onko olkapäässä pitkäaikaista kipua?

Yleisin syyllinen hankaliin ja pitkittyneisiin kipuihin ja jäykkyyksiin on faskia, eli lihaskalvo, joka on tärkeä esim. asennon ylläpitämisessä sekä lihasten aktivoitumisessa. Jos faskiajärjestelmä on epätasapainossa, seurauksena on usein kipu tai liikerajoitus. Faskian muutoksia voivat aiheuttaa esim. traumat, ylirasitukset ja toistuvat työasennot. Myös stressi voi jäykistää faskiaa.

Alaselkäkivuista yli puolet voi heijastella alaraajaan, mutta näistä vain 5% johtuu hermon puristuksesta. Loput säteilyoireet ovat yleensä pehmytkudosperäisiä. Faskia muodostaa sidekudosverkon, joka ympäröi kehon jokaista lihasta ja yhdistää kehon eri osat toisiinsa. Näin ollen kipu voi tuntua aivan eri puolella kehoa kuin missä ongelma oikeasti on.

Faskiamanipulaatio® on manuaalinen menetelmä, joka perustuu italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon, kehittelemään biomekaaniseen malliin. Käsittelyllä pyritään saamaan faskia liikkuvammaksi, jolloin kipu ja kireydet helpottavat. Käsittelykertoja tarvitaan yleensä 3-5.

Jokainen ihminen on erilainen, menetelmässä ei ole valmiita malleja / protokollia potilaiden hoitoon, vaikka vaiva olisi samankaltainen. Käsittely perustuu aina tarkkaan tutkimiseen ja myös taustatietojen kartoittaminen on tärkeää.

Faskioita voi itse pitää liikkuvampana tietyillä liikkeillä, mm. keppijumpalla, sekä tuottamalla painetta/hankausta esim. rullan tai pallon avulla. Myös riittävä veden juominen on tärkeää, jotta kalvojen välinen sidekudos pysyy notkeana.


Jäikö kysyttävää?

Soita meille niin kerromme lisää »